Beter door doelen

Techniek
Tactiek
Fysiek
Mentaliteit
een bijdrage van
Jannes Zevenbergen

Wat is jouw doel als je op de baan staat? Je hebt je favoriete shirt uit de was geplukt, je in je tennisschoenen gehesen en staat aan de aanvang van je training. Je pakt je racket uit de tas; degene die het lekkerst in de hand ligt. Je maakt een praatje, strikt je veters nog een keer. Wat is jouw doel? Waar ligt je focus? Waar ga jij deze keer aan werken?

Wanneer je beter wil worden, helpt het om doelen te stellen. Vanuit mijn ervaring als marathonloper, weet ik dat wanneer ik bijvoorbeeld het doel stel onder een bepaalde tijd te lopen, dit mij vooruit drijft om daadwerkelijk beter te presteren. Ik maak een loopschema, zoek steun bij mede hardlopers en let op mijn voeding.

Waar ik bij het lopen maar met een aantal zaken rekening hoef te houden, heb je bij tennis meerdere factoren. Denk hierbij aan de technische, tactische, fysieke en mentale doelstellingen. En wat maakt deze doelstelling nu lastig of juist een welkome uitdaging

Technische doelen

Op alle niveaus kan het voorkomen dat je technisch dingen wil veranderen. Met als doel om beter te worden. Stel dat jij er voor kiest om meer spin te willen kunnen gaan spelen met je forehand dan train je dit niet alleen tijdens je les maar blijf je hier ook aandacht aan besteden tijdens vrijspelen en zelfs tijdens wedstrijden.  Op het moment dat jij tegen je zelf hebt gezegd deze techniek te gaan veranderen maar steeds terug valt in oude patronen gaat verandering veel langzamer of komt er helemaal niet. 

Dit zelfde geldt als je bijvoorbeeld je voetenwerk wil verbeteren.  Probeer in elke situatie steeds die aandachtspunten vast te houden die je tijdens je training krijgt aangereikt.

Technische verbeteren is vaak een soort van puzzel tussen jou als persoon (wat past bij qua bewegingsvormen) en je trainer.  Geef ook aan als iets niet goed voelt en ga verder kijken.

Tactische doelen

Je bent van nature een verdediger maar je wilt wat aanvallender gaan spelen of andersom. Dit verandert niet alleen qua tactisch maar onbewust ook een mentaal doel. 

Op het moment dat je wat aanvallender of meer verdedigend wil gaan spelen, dwing je jezelf hiertoe. Ook hier geldt doe dit niet alleen in je training maar ook daar buiten.

Ook al zou je hierdoor misschien in het begin punten en misschien wel wedstrijden gaan verliezen. Het gaat om het doel. Daarna komen resultaten.

Wil je aanvallender gaan tennissen dwing jezelf vaker het net op te zoeken. Of andersom ga eerst die bal minimaal 4 keer terug slaan.

Fysieke doelen 

Op het moment dat je fysiek sterker wordt, word je eigenlijk altijd een betere tennisser.

Denk hierbij aan conditie en aan kracht. Als je conditie beter word houd je vaak ook mentaal een wedstrijd beter vol. En als je qua kracht sterker word zal het totale tennis makkelijker gaan.

Tennis is een sport gebaseerd op interval, dus baseer je looptrainingen op interval. Terwijl je bij krachttraining juist méér oefeningen wil doen met iets minder gewicht dan weinig met veel gewicht. Het is wel belangrijk dat het lichaam soepel blijft.

Mentale doelen

Op mentaal vlak kan je veel punten winst halen. Denk hierbij aan zowel eigen gedrag en voorbereiding. In een volgend artikel, zul je over dit interessante onderdeel meer kunnen lezen!

Wat maakt je doel nu realistisch? Het lastige is dat als je doelen stelt je soms tijdelijk minder gaat presteren. Probeer dus je doel voor ogen te blijven houden Het lastige is dat als je doelen stelt je soms tijdelijk (althans we gaan ervan uit dat je beter word door stellen doelen) minder gaat presteren.

Probeer dus je doel voor ogen te blijven zien en gun jezelf de tijd om te investeren. En gun jezelf de tijd om te investeren.