Fouten maken mag

Mentaliteit
een bijdrage van
Jannes Zevenbergen

Als ik op de tennisbaan ben is misschien wel de meest gehoorde zin op de tennisbaan. “ik sloeg die bal weer te hard” of miste je controle? Vaak zie je in wedstrijden (zelfs in trainingen) dat mensen makkelijk ballen missen. Niet omdat die bal zo moeilijk was, maar vooral omdat ze bang zijn de bal te missen. Fouten maken hoort helaas bij het spelletje tennis. Al zit er wel een groot verschil in fouten. En is fouten maken wel zo erg?

Je kan nooit een hele wedstrijd spelen zonder fouten! Al is het maar omdat je tegenstander je ongetwijfeld een paar keer (waarschijnlijk wel vaker als een paar keer) dwingt tot het maken van een fout! Een gedwongen fout is eigenlijk gewoon een compliment aan je tegenstander die schijnbaar het punt goed heeft opgebouwd en jou dusdanig onder druk kreeg, dat hij jou dwong alles of niets te spelen en het helaas niets werd.

Je hebt ook de onnodige fout, deze bal die je eigenlijk niet mag missen (voor je gevoel). Maar mag je je geen fouten maken op de tennisbaan? Er zijn verschillende sporten waarbij je echt gestraft wordt bij het maken van fouten. Bij golf kost een foute bal je misschien wel de titel en bij crosscountry kost een verkeerd schot je 250 meter extra langlaufen terwijl je op de tennisbaan misschien 0-15 achter komt. Bedenk dus vooral wat voor fout maakte je en wat was de intentie van je bal. Je zult gaan merken als je die makkelijke bal fout durft te slaan dat je beter gaat doorslaan waardoor je langer contact houdt met je snaren ten opzichte van de bal waardoor de bal met meer rotatie (dus controle) naar de overkant vertrekt en dus minder snel uit zal vliegen. Ook helpt het al als je je realiseert dat je dus fouten mag maken omdat het vaak maar een punt kost, heel soms een game en nog minder vaak een set laat staan een wedstrijd. Je zal merken dat je hierdoor juist meer punten winnend gaat afsluiten omdat je moet weten dat fouten maken mag!

Dus blijf goed van onder naar boven slaan tijdens het tennissen,  en geniet meer van de gescoorde punten als dat je blijft hangen in het negatieve van het verliezen van het punt. Dus houd je vast aan je eigen game plan en onthoud FOUTEN MAKEN MAG!!!